در سالیان اخیر ضمن تاکید و تبلیغ بر اهمیت رعایت مفاهیم اخلاق در سطح جامعه و بنگاه ها و ضرورت تولید کالا وخدمات و تجارت بر اساس مبانی اخلاق کسب و کار، متاسفانه کمتر به برخی مفاهیم معنوی و کاربردی اخلاقی در این باب پرداخته شده است. شاید نگاه صرف به محورهای اقتصادی و سودآوری و منافع کوتاه مدت و سطحی مانع ازاین مهم گردیده است و لذا این بی توجهی به اصول اخلاقی در تولید و تجارت لطمات و صدمات زیادی به کشور وارد کرده است. آنچنان که تجارب تلخ و مصادیق بارزی از این امر را در از دست دادن بازارهای کشورهای آسیای میانه و قفقاز،عراق و افغانستان و … شاهد بودهایم که همگی حاکی از غفلت از این موضوع با اهمیت بوده است و بدین طریق و فقط به واسطه سوءاستفاده تعدادی افراد سودجو بازرگان نما یا تولیدگرنما وجهه بازرگانی و تجارت خارجی و همچنین جایگاه و منزلت برخی فعالین اقتصادی و متعهد ایرانی در داخل و خارج از کشور به چالش کشیده شده است. لذا بر همین اساس و به دلیل بیتوجهی به این موضوع با اهمیت بود که در سال ۱۳۸۶ کمیسیونی تحت عنوان”اخلاق کسب و کار” در اتاق بازرکانی ایران تأسیس شد. ولی سپس به دلیل استقبال کم اعضای هیئت نمایندگان از آن با کمیسیون”حقوقی، قضایی” ترکیب و در نهایت کمیسیون “حقوقی، قضایی و اخلاق کسب و کار” تشکیل گردید.
در اولین جلسه کمیسیون تخصصی حقوقی، قضایی و اخلاق کسب و کار که در روز یکشنبه مورخ ۲۷/۸/۱۳۸۶ تشکیل گردید، اولویتهای کاری کمیسیون مورد بحث و مورد تبادل نظر اعضاء قرار گرفت که متعاقب آن دو اولویت مصوب گردید اولی تنظیم پیشنویس قانون جدید اتاق ایران بود که این امر توسط گروه مشاوران طرح بازآفرینی و روزآمدسازی اتاق ایران محقق گردید و دومی نیز عبارت بود از طرح تنظیم منشور ملی اخلاق کسب و کار.
درباره طرح تنظیم منشور ملی اخلاق کسب و کار ابتدا جستجویی برای سابقه آن صورت گرفت و در نهایت مشخص گردید که شاید تنها اقدام انجام شده در این مورد در کشور اولین همایش بین المللی اخلاق کسب و کار در عصر جهانی شدن بوده است لذا سعی شد که کلیه اسناد و گزارشات و متون این همایش با همکاری مرکز مطالعات جهانی شدن و اتاق تهران به عنوان متولیان امر جمعآوری گردد.
لذا بعد از انجام مکاتبات با دو نهاد ذکر شده علاوه بر دریافت فهرست اعضای هیئت علمی و سخنرانان همایش، کلیه گزارشات و خلاصه مقالات و سخنرانیها و فیلم کارگاههای آموزشی آنها دریافت گردید که سپس بین اعضای کمیسیون توزیع شد. به دنبال بررسی سوابق هریک از اعضای هیئت علمی و سخنرانان این همایش، تعدادی از آنها انتخاب گردیدند که بعد از مکاتبه با ایشان مصاحبههایی جهت تعیین خطمشی این طرح انجام گرفت. فهرست آنها بدین شرح است:
جناب آقایان دکتر بیات، دکتر قراملکی ، دکتر میرمحمدصادقی، مهندس انتصاریان، مهندس صابری و مهندس بحرینیان. انجام مصاحبهها چارچوبهای کاری مشخصی را جهت ادامه کار برای دبیر کمیسیون مشخص نمود و بعد از این امر، ساختار انجام یک طرح پژوهشی پیشنهاد شد. ساختار اجرایی آن به شرح زیر تعیین شد:
الف- کمیته راهبری
آقایان: مهندس مرعشی، دکتر بیات، دکتر قراملکی، دکتر میرمحمدصادقی، مهندس انتصاریان، مهندس صابری و رحمان حسنی دبیر کمیته.
ب- مجری یا مشاور طرح:
جهت انتخاب مجری یا مشاور اجرای طرح نیز پس از بررسیهای انجام شده گروه کارشناسان ایران به مدیریت آقای مهندس انتصاریان به واسطه داشتن تخصص، تجربه ، دانش فنی و سابقه عملکردی در این حوزه و همچنین عضویت در هیئت نمایندگان اتاق ایران و ثبت دو تشکل مرتبط در اتاق انتخاب و اجرای طرح طی نامه شماره ۶۱۳۰/۲۲/۳/۱۰ مورخ ۱۲/۱۱/۱۳۸۷ به گروه کارشناسان ایران ابلاغ شد.
به عنوان یک طرح آزمایشی قرار شد که اجرای طرح با مشارکت و همیاری تعدادی اتاقهای شهرستان، تشکلهای اقتصادی و شرکتهای بزرگ کشور صورت پذیرد. لذا برای اجرای طرح، واحد ستادی اتاق، سه اتاق شهرستان، سه تشکل وابسته به اتاق و ده بنگاه اقتصادی در فعالیتهای مختلف گروه آزمایشی شرکت نمودند.
بعد از چندین جلسه مشورتی با مشاور طرح، قرار شد که آقایان دکتر قراملکی و دکتر بیات از کمیته راهبری، به علت داشتن تجربه و دانش علمی لازم، در زمره کارشناسان و مشاوران آنها قرار گیرند لذا ترکیب کمیته راهبری تغییر و به شرح ذیل تعیین شد:
آقایان: دکتر نهاوندیان، مهندس مصدقی، سید جعفر مرعشی، مهندس مفیدی، مهندس صابری و حجتالاسلام محقق داماد .
در ادامه کمیته راهبری تشکلهای اتاق ایران اقدام به صدور مجوز فعالیت انجمن نمود که بنابر تأکید کمیته راهبری بر لزوم وجود هیئت امنا در ترکیب ساختار مدیریتی انجمن امکان ثبت آن در اتاق میسر نگردید لذا در سال ۱۳۹۵ اقدامات لازم برای ثبت انجمن با محوریت تعدادی از افراد صاحب نظر و خوشنام در عرصه تولید و خدمات در کشور به عنوان هیئت موسس، تحت نام”انجمن اخلاق کسب و کار و مسئولیت اجتماعی ایرانیان” در استانداری تهران انجام گرفت که پس از طی مراحل تدوین اساسنامه و مدارک ثبتی دیگر، پروانه فعالیت انجمن با حضور افراد زیر در اولین هیئت مدیره صادر گردید: